Uddannelse

Praktisk flyvning 
 
Når du starter op på uddannelsen som svæveflyvepilot, starter du med at flyve i vores 2-sædede skolefly med en instruktør i bagsædet. 
Du bliver trænet efter 20 uddannelsesnormer, der er godkendt af trafikstyrelsen. 
Inden du får lov til at flyve solo, skal du have bestået uddannelsesnormerne og en lægeundersøgelse lavet af en flyvelæge.  
Det kræver i gennemsnit 70-100 starter. 
Unionens flysimulator anvendes løbende under din uddannelse.
Normerne bringer dig igennem hele uddannelsesforløbet, så du sikkert kan starte og lande et svævefly.  
 
I Herning Svæveflyveklub har vi udvidet kravene under uddannelsen en smule, med det formål at styrke dine kompetencer, så du langt hurtigere kan bruge dine rettigheder som svæveflyvepilot og begynde at flyve længere rundt i landet end rundt om flyvepladsen. 
Denne del af uddannelsen foregår i et af vores topmoderne 2-sædet fly. Her vil du virkelig opleve, at det umulige er muligt. Alt sammen med en erfaren instruktør. 
 
Sideløbende med din uddannelse, vil du lære at hjælpe til med at få flyene i luften.  
Det kræver f.eks. 3 hjælpere at få et fly i luften.  
Du lærer at køre vores optræksspil og deltager i hele den daglige organisering af vores flyvedag. 
 
Teoriundervisning
 
Du skal gennemgå og bestå i alt 9 fag. 
Luftfartsret, Menneskelig ydeevne, Meteorologi, Operationelle procedurer. Flyveprincipper.
Kommunikation. Flyvningens planlægning og -tilrettelæggelse. Generel viden om luftfartøjer og Navigation Dette foregår både over Teams og undervisning i klubberne. Vi har et samarbejde med Viborg-og Silkeborg Svæveflyveklub omkring teoriundervisningen – men den praktiske del af din uddannelse foregår kun her i Herning Svæveflyveklub. 
 
Når du har bestået og gennemgået alle uddannelsesnormer og teoriundervisning – skal du indstilles til en Skill-test. Det er den sidste eksamen, inden du er i mål som pilot. Her kommer der en eksaminér fra en anden klub, der skal kontrollere dig. Reelt om klubben har gjort arbejdet med din uddannelse ordentligt.  
 
Og nu har du måske et eller flere spørgsmål. 
Er kravene tophøje? Nej. Du skal ikke uddannes til jagerpilot, men til fritidspilot. Kravene til bestået helbredsattest er blot at du er rask eller eventuelle sygdomme ikke må påvirke din evne til at flyve.  
Er du i tvivl kontakt os, vi har en flyvelæge vi kan henvise til.  
Teorien, kan bestås hvis du følger undervisningen. Skulle du dumpe i et eller flere fag – så er det kun de dumpede fag, som du skal op i igen.  
Og den praktiske flyvning? Kan du lære at cykle, så kan du også lære at svæveflyve.

Og så kommer noget af det alle vigtigste – tiden efter certifikatet. 
Du skal nu sætte egne mål, forfølge disse mål og udvikle dig løbende. Dine klubkammerater vil hjælpe dig. Du kommer til at opleve opbakning. 
Mulighederne er mange. Du kan udfordre dig selv med strækflyvning, hvor du kan flyve ture på mange hundrede kilometer. Nogle medlemmer har endda fløjet til Sjælland og retur.
Konkurrenceflyvning foregår meget. DM, EM og VM. Men forinden de store konkurrencer, er der mindre krævende konkurrencer, som er for alle piloter. Hvor erfaring kan opbygges. 
I Herning svæveflyveklub har vi en konkurrence der hedder Spring Cup. Det er en begynder konkurrence, hvor du får mod på at flyve længere ture. 
 
Du kan også få passagertilladelse, så du kan vise din familie og venner hvorfor fuglene synger. 
Er du mere til at flyve de vilde rutsjebaneture og flyve rundt på hovedet, så kan du lære det som vi kalder kunstflyvning.  
Sidst men ikke mindst, kan du uddanne dig til instruktør i klubben. 
 
Husk, at udover at vi flyver i Danmark er der også mange muligheder i udlandet. Tyskland ligger tæt på og her er termikken (opdriften) typisk bedre. Der er mulighed for at medbringe klubfly til udlandet. 
 
Hvis du ønsker at flyve med motor og derfor altid kan bestemme helt hvor turen skal gå hen, er det også en mulighed.  
Klubben har en Dimona som stadig er et svævefly, men ligner et motorfly. Vores Dimona er instrumenteret som et motorfly, så du kan flyve rundt i hele Danmark eller rundt i Europa, som flere af vores medlemmer allerede har gjort. 
 
Sikkerhed betyder alt for os. 
Dansk Svæveflyveunion har udarbejdet en video, som i øvrigt foregår meget i Herning, hvor vi hvert år ved sæsonstart mødes og drøfter sikkerhed ud fra videoens temaer. Løbende er der daglig briefing, hvor der bliver snakket om sikkerhed og endelig har vi faste procedurer, som skal følges hver gang du starter med et fly. 
  
Det med småt

Du kan ikke blot booke en time ad gangen, men skal afsætte tid hver gang du skal på flyvepladsen.
Dette er identisk med tiden efter opnåelse af certifikat – du skal afsætte tid.
Det er fordi, du bliver en del af hele klublivet, og alle timer lagt i en svæveflyveklub er ulønnet.  
Du bliver også en del af vores team, som hjælper med det organisatoriske, vedligeholde fly og jordmateriel. 
Det at deltage, samarbejde og udøve initiativ, er værdier du også kan bruge når du flyver. 
Det er hele forudsætning for, at vi kan flyve så billigt som vi gør og samtidigt foregår det i en god atmosfære, med samarbejde og hygge.  
At være uddannet svæveflyvepilot, er ikke dårligt at have på sit CV, for netop disse værdier, og den gode kammerat, er værdier som f,eks flyvevåbnet vægter højt. 
Det primære er at flyve og helhedstankegangen fra vugge til grav betyder, at du opnår kompetencer, får oplevelser og ser muligheder, som andre type af piloter ikke opnår, og det gør svæveflyvning unik.

 
Dette er den korte version. Kontakt os, hvis du vil vide mere. Eller endnu bedre! Kom ud på flyvepladsen og besøg os.