Danmarks Mesterskaberne

Til dette års Senior DM deltog jeg med MK (nyanskaffet Discus 2a) i Standard-klassen. Ovenpå et ugyldigt Junior mesterskab med utrolig dårligt vejr, var det rigtig dejlig endelig at få noget flyvebar vejr. Efter 7 gyldige konkurrencedage endte jeg på en 2. plads kun overgået af den forsvarende Danmarks mester, Jan Brandt.

I en alder af 19 år, var dette min første deltagelse i et Senior DM. Tidligere har jeg kun deltaget i Junior DM i 2018, 2019 og 2020, hvor niveauet er lidt noget andet. Til Junior DM bliver det afgjort på minutter, hvor det til Senior DM bliver afgjort på sekunder. Dette var virkelig fedt at prøve, især fordi at jeg fandt ud af at jeg kunne flyve lige op med de helt store navne indenfor dansk svæveflyvning.

Vi fik en rigtig god konkurrence med mange gode, lange og svære dage. I Standard-klassen fik vi 7 gyldige dage ud af 11 mulige. På de gode dage fløj vi opgaver på 368 km, mens der var dårlige dage med opgaver på 148 km. I alt fløj jeg 1.954 km. på de 9 dage vi fløj (heriblandt 2 ugyldige dage). Gennemsnitshastigerne på opgaverne svingede også rigtig meget, lige fra 60 km/t til 120 km/t. Den store variation i vejret gjorde, at man skulle være god til at omstille sig, og tage beslutninger som var afgørende for om man kom hjem eller landede ude. Her var jeg god til at finde balancen mellem at flyve hurtigt og sikkert, hvor jeg fokuserede på, at det vigtigste altid var at komme hjem. Denne taktik viste sig at give pote, da min stabilitet gjorde, at jeg kunne slå piloter, som flyveteknisk og erfaringsmæssigt er meget dygtigere end mig. 

På trods af at COVID19 havde reduceret antallet af deltager i konkurrencen, synes jeg at standard-klassen stadig stod rigtig stærkt med hårde konkurrenter. Normalvis bliver DM‘et afholdt i maj måned, og derfor havde folk ønsket ferie i den periode, hvilket betød at mange ikke kunne holde ferie i den periode DM endte med at ligge i.

Min præstation til dette DM betyder, at jeg i 2021 er på Senior Nationalholdet, og at jeg forhåbentlig beholder min plads på Junior Nationalholdet. På grund af COVID19 fik dette års Senior nationalhold ikke lov til at komme til VM i Frankrig og Tyskland som planlagt, hvilket betyder at de først skal afsted til næste sommer. For mit vedkommende betyder det så, at der ikke vil være nogle internationale konkurrencer med Senior nationalholdet næste år. I år har jeg været på Junior nationalholdet, hvor vi skulle have fløjet Junior Nordisk mesterskab, som desværre blev aflyst. Til næste år skal Junior Nationalholdet til EM i Litauen, hvilket jeg håber at blive udtaget til.

Jeg kan varmt anbefale alle at stille op til næste års DM og SAC uanset hvilket niveau man ligger på. Det er virkelig sjovt og hyggeligt, og det kunne være endnu sjovere hvis der var flere klubkammerater der fløj med.

Til sidst vil jeg også gerne sige tak for de mange lykønskninger som jeg har fået :)

/Jacob Bøgelund Lassen

 

På 1. pladsen ses Jan Brandt. På 2. pladsen ses undertegnet smiley. På 3 pladsen ses Uffe Edslev

Klar til start

Som noget helt nyt i år, skulle alle i standard, 2-sædet, 15 og 18 meter vejes hver morgen inde de fik lov at køre på grid.

Hele familien havde taget ferie så de kunne være hjælpere, hvilket var utrolig dejligt. Vi var også meget glade for at have fået lov til at leje Christian Skovs hytte under både Junior og Senior DM.

Under det meste af DM-perioden stod MK opspændt med cover på, så den var klar til at flyve dagen efter.